Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Τα πρώτα μας λεφτά

   Με ΒΔ της 31ης Ιανουαρίου 1882 (ΦΕΚ 13/ 12-03-1882) αποφασίζεται στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Ηπείρου, που μόλις είχαν απελευθερωθεί, να ιδρυθεί προνομιούχος τράπεζα. Έτσι, προκύπτει η " Προνομιούχος Τράπεζα Ηπειροθεσσαλίας ". Τα κεφάλαια της Τράπεζας διατέθηκαν κυρίως από τον Κωνσταντινοπολίτη τραπεζίτη Ανδρέα Συγγρό, ο οποίος ήταν ο κύριος μέτοχός της. Επίσης, μέτοχος ήταν και η Εθνική Τράπεζα. Έδρα της ήταν ο Βόλος, ενώ άνοιξε υποκαταστήματα στην Άρτα, τη Λάρισα, τα Τρίκαλα, την Καλαμπάκα, τον Αλμυρό και την Αθήνα.
    Κατά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 υπέστη σοβαρές ζημιές και αναγκάστηκε να διακόψει τη λειτουργία της γεγονός που κλόνισε την αξιοπιστία της. Μετά το θάνατο του Συγγρού(12-2-1899) οδηγήθηκε σε πλήρη κατάρρευση και το 1899 απορροφήθηκε από την Εθνική Τράπεζα ( με βάση το νόμο ΒΧΜΑ' και τη σύμβαση της 20ης Νοεμβρίου 1898 ), η οποία τότε ίδρυε υποκαταστήματα σε όλη τη Θεσσαλία και την Ήπειρο (πέτρινη τράπεζα στη γωνία Καραισκάκη και Τερτίπη). Επακόλουθο της συγχώνευσης αυτής είναι και η επέκταση του εκδοτικού προνομίου της Εθνικής Τράπεζας στο χώρο της Θεσσαλίας και της Νότιας Ηπείρου.
    Η τράπεζα ονομάστηκε Προνομιούχος γιατί το ελληνικό κράτος της παραχώρησε το δικαίωμα να εκδίδει και να κυκλοφορεί χαρτονομίσματα στις "Νέες Χώρες", ενώ σκοπός της ήταν να συμβάλλει στην οικονομική και παραγωγική ανάπτυξη τους, αφού μόλις είχαν ενσωματωθεί στο ελληνικό κράτος(αντίστοιχα παραδείγματα η Ιονική Τράπεζα και η Τράπεζα Κρήτης). Μάλιστα, το 1882 συμμετέχει ως μέτοχος στην Ανώνυμη Εταιρία "Σιδηρόδρομοι Θεσσαλίας", ενώ το 1891 μαζί με την Ε.Τ.Ε, την Τράπεζα Κων/πόλεως, τη Γενική Πιστωτική Τράπεζα της Ελλάδος και τη Τράπεζα Βιομηχανικής Πίστεως, ιδρύουν την Εθνική Ασφαλιστική.


χαρτονόμισμα 10 δραχμών έκδοσης της "Προνομιούχου Τράπεζας Ηπειροθεσσαλίας"


                                               
χαρτονόμισμα 100 δραχμών έκδοσης της "Προνομιούχου Τράπεζας Ηπειροθεσσσαλίας"




Δεν υπάρχουν σχόλια: