Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Παλλαϊκό Μέτωπο (1936)


προεκλογικές σημειώσεις του Δ. Γληνού (1936)



   Καθώς προχωρούσε η δεκαετία του 30, αυξάνονταν τα φασιστικά και δικτατορικά πολιτεύματα σε όλο τον κόσμο. Από το 1935 το φάντασμα της δικτατορίας και του φασισμού είχε αρχίσει να πλανάται και πάνω από την Ελλάδα. Το δημοψήφισμα της 3ης Νοέμβρη 1935 το οποίο με ποσοστό 97,8% «υπέρ» οδήγησε στην παλινόρθωση της μοναρχίας, το αδιέξοδο στο
οποίο οδήγησαν οι εκλογές της 26ης Γενάρη 1936 και η ανάληψη της εξουσίας από τον Ι. Μεταξά τον Απρίλη του 1936 καθιστούσαν σαφές πως η Ελλάδα δε θα απέφευγε τα δεσμά της δικτατορίας, κάτι που επαληθεύτηκε με το καθεστώς της 4ης Αυγούστου 1936 του Ι. Μεταξά.
   Το ΚΚΕ στο 6ο του Συνέδριο που διοργάνωσε το Δεκέμβρη του 1935 αποφάσισε τη δημιουργία Ενιαίου Μετώπου και Παλλαϊκού Μετώπου, προκειμένου να φραχτεί ο δρόμος προς τη φασιστική δικτατορία, η οποία ερχόταν, και να εμποδίσει την εμπλοκή της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους, ενώ παράλληλα να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Ελλάδας από τους ξένους. Για το σκοπό αυτό το Γενάρη του 1936 συγκροτεί μαζί με το Αγροτικό Κόμμα Ελλάδος (παράταξη Βογιατζή) και με ανένταχτες προσωπικότητες (πχ Δ. Γληνός) το «Παλλαϊκό Μέτωπο». Οι ραγδαίες εξελίξεις και η ατολμία μικρότερων προοδευτικών κομμάτων της εποχής να εγκαταλείψουν το αστικό καθεστώς δεν επέτρεψαν τη διεύρυνση του Μετώπου. Μόνο στις 22 Ιούλη 1936 προσχώρησε η παράταξη Γαβριηλίδη – Σοφιανόπουλου του Αγροτικού Κόμματος.
   Το «Παλλαϊκό Μέτωπο» συμμετείχε στις εκλογές της 26ης Γενάρη 1936 –τυπικά ως αρχηγός φαίνεται ο Ν. Πλουμπίδης- και συγκέντρωσε 73.411 ψήφους (ποσοστό 5,76%) κερδίζοντας 15 βουλευτικές έδρες [(ΚΚΕ - Σοσιαλιστικό Κόμμα (Στρατή Σωμερίτη) - Αγροτιστές (Α. Βογιατζή - ορισμένες ανένταχτες προσωπικότητες)]. Από την αδυναμία που προέκυψε για το σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς «Λαϊκό Κόμμα» και «Φιλελεύθεροι» συγκέντρωσαν 143 και 142 έδρες αντίστοιχα, προήλθε το «Σύμφωνο Σοφούλη – Σκλάβαινα», το οποίο όμως δεν τηρήθηκε από μέρους των «Φιλελευθέρων» και έτσι προέκυψε η Δικτατορία της 4ης  Αυγούστου του Ι. Μεταξά.

- Ανάμεσα στους υποψηφίους του «Παλλαϊκού Μετώπου» για τις εκλογές της 26ης Γενάρη 1936 ήταν από τη Σέκλιζα και ο Παπαλέξης Βασίλης του Γιάννη.


Οι βουλευτές που εξέλεξε το «Παλλαϊκό Μέτωπο»

Βασίλης Νεφελούδης – Αθήνα
Δημήτρης Γληνός – Αθήνα
Μανώλης Μανωλέας – Πειραιάς
Στέλιος Σκλάβαινας – Θεσσαλονίκη        
Μιχάλης Σινάκος – Θεσσαλονίκη
Μιλτιάδης Πορφυρογένης – Λάρισα
Γιάννης Ιωαννίδης – Λάρισα
Γιώργης Σιάντος – Τρίκαλα
Μιχάλης Τυρίμος – Λέσβος
Βασίλης Βερβέρης – Ροδόπη
Ανδρέας Τζήμας – Φλώρινα
Διονύσης Μενύχτας – Σέρρες
Κώστας Θέος – Δράμα
Φίλιππος Παπαδόπουλος – Κοζάνη
Μήτσος Παρτσαλίδης - Καβάλα

Δεν υπάρχουν σχόλια: