Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Σέκλιζα, κοινοτικές εκλογές 1934


 
   Στις 11 Φεβρουαρίου 1934 διεξήχθησαν οι προγραμματισμένες δημοτικές και κοινοτικές εκλογές για το ελληνικό κράτος και πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα εκλογική αναμέτρηση, κάτι με το οποίο θα ασχοληθούμε σε επόμενο άρθρο. Στις εκλογές εκείνες το ΚΚΕ κατέβαινε ως ΕΜΕΑ (Ενιαίο Μέτωπο Εργατών Αγροτών) και απέναντί του συναντούσε υποψηφίους του Λαικού Κόμματος και των Φιλελευθέρων. Στο παρόν άρθρο θα εστιάσουμε στο χωριό μας, τη Σέκλιζα.
    Σύμφωνα με τη μέχρι τώρα έρευνα οι εκλόγες στο χωριό μας διεξήχθησαν, όπως σε όλη τη χώρα, στις 11 Φεβρουαρίου 1934 και πλειοψήφισε από την πρώτη Κυριακή το ψηφοδέλτιο του ΕΜΕΑ, δηλαδή του ΚΚΕ (οι επαναληπτικές εκλογές ήταν προγραμματισμένες για τις 12 Μαρτίου 1934) γεγονός που σημαίνει πως συγκέντρωσε τουλάχιστον 50% των ψήφων (σε μια γενική προσέγγισση 160 ψήφοι τουλάχιστον).
    Πρόεδρος αναδείχθηκε ο Παπαλέξης Βασίλης του Γιάννη. Δυστυχώς, μέχρι τώρα δε βρήκαμε τα ονόματα των υπόλοιπων συμβούλων, ούτε των αριθμό των ψήφων.
   Το αποτέλεσμα αυτό, όμως, ήταν τέτοιο που δεν άρεσε στην άρχουσα αστική τάξη. Το παρακάτω δημοσίευμα δείχνει ανάγλυφα την κατάσταση που επικρατούσε την εποχή εκείνη και μας βοηθά να καταλάβουμε το μέγεθος της επιτυχίας, αλλά και τη ριζοσπαστικοποίση της κοινωνίας της Σέκλιζας. Διαβάζουμε στο δημοσίευμα του Ριζοσπάστη, αριθ. φύλλου 884, 25 Φλεβάρη 1934, σελ. 4 :

 “                    « ΟΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΣ ΟΡΓΙΑΣΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ.
              ΣΤΗ ΣΕΚΛΙΖΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΥΝ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ»
Καρδίτσα, Φλεβάρης (Του ανταποκριτή μας). – Οι δημοτικές εκλογές στην πόλη μας διεξήχθηκαν μέσα σε μια κατάσταση πρωτοφανούς τρομοκρατίας και συκοφαντίας. Προεκλογικά διέδιδαν πως τάχα διάφοροι σύντροφοι πουλήθηκαν στην παράταξη του Αλαμανή. Ακόμα διέδιδαν πως ο σ. Σιάντος, που βγήκε από τη φυλακή και δεν ήρθε εδώ, «συμφώνησε» να υποστηρίξει την παράταξη του Χατζημήτρου. Την ημέρα των εκλογών οι ελεεινοί συκοφάντες ωργίασαν κυριολεχτικά αγοράζοντας ελεύθερα, μπροστά στα μάτια της αστυνομίας, τους ψήφους των εργαζομένων. Τα εκλογικά κέντρα των αστών είχαν μεταβληθεί σε χρηματοδοτικά γραφεία. Στους υποψήφιους συμβούλους του Ενιαίου Μετώπου δεν επετράπηκε να παρακολουθήσουν την εκλογή και τη διαλογή.
     Απ’ την άλλη μεριά αδύνατη ήταν η δουλειά του Ενιαίου Μετώπου για την καταπολέμηση των αισχρών, συκοφαντικών και τρομοκρατικών μέτρων των αστών κι έτσι παρατηρήθηκε μια σημαντική πτώση των ψήφων μας από τις εκλογές του Μάρτη. Συγκεντρώσαμε μόνο 120 ψήφους στις τωρινές εκλογές. Χρειάζεται να ρίξουμε τώρα όλες τις δυνάμεις μας στην οργάνωση των αγώνων των εργαζομένων, να δουλέψουμε φανατικά, μπολσεβίκικα για την κατάχτηση των μαζών.
             Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΕΚΛΙΖΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ THΣ
Στη Σέκλιζα βγήκε κόκκινο συμβούλιο παρ’ όλο ότι συμμάχησαν όλες οι αστικές παρατάξεις για ν’ αντιμετωπίσουν το Ενιαίο Μέτωπο. Το κόκκινο ψηφοδέλτιο συγκέντρωσε απόλυτη πλειοψηφία. Ύστερα από τη νίκη αυτή ξαπολύθηκε άγρια τρομοκρατία. Ο αστυνόμος διενεργεί ανακρίσεις για να τρομοκρατήσει τους συντρόφους μας. Προχτές συνέλαβε ένα αγρότη. Μόλις όμως μαθεύτηκε η σύλληψή του αμέσως συγκεντρώθηκε όλο το χωριό. Οι χωριάτες απειλούσαν με τις γκλίτσες τον αστυνόμο και του επέβαλαν να απολύσει αμέσως το σύντροφο. "


εφ. Ριζοσπάστης,αρ. φυλ. 884, 25-2-1934, σελ. 4






Δεν υπάρχουν σχόλια: