Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Παπάκια Vs Βατραχάκια


        

    Στα χωριά ανέκαθεν τα παιδικά παιχνίδια είναι συνδεδεμένα με τις ομάδες που σχημάτιζαν οι πιτσιρικάδες για τα παίξουν. Και μοιραία τέτοιες ομάδες υπήρχαν και στον αθλητισμό. Δύο τέτοιες αντίπαλες ομάδες ήταν στην αρχή της δεκαετίας του 1990 (αν δε κάνω λάθος 1993) τα «Παπάκια» και τα «Βατραχάκια», οι οποίες αποτελούνταν από μαθητές δημοτικού. Εμπνευστής τους ήταν ο Γιάννης Ντελής.
     Οι πιτσιρικάδες του χωριού από τη μέρα που τέλειωναν το σχολείο, γέμιζαν τα απογεύματα το γήπεδο για να παίξουν το αγαπημένο τους ποδόσφαιρο. Χωρίζονταν σε ομάδες και η «μάχη» κρατούσε μέχρι να σουρουπώσει για τα καλά. Ένα τέτοιο καλοκαίρι ο Γιάννης Ντελής συγκέντρωσε αυτά τα παιδιά, τα χώρισε σε δύο ισοδύναμες ομάδες και ξεκίνησαν οι μεταξύ τους αγώνες ως ένα είδος προπόνησης. Μετά από λίγες μέρες άρχισαν να ψιθυρίζονται τα ονόματα των δύο ομάδων. Έτσι προέκυψαν τα «Παπάκια» και τα «Βατραχάκια».
     Οι ομάδες συγκεντρώνονταν συνήθως πρωί στο γήπεδο και ξεκινούσαν το παιχνίδι. Μια μέρα τους ανακοινώθηκε και το μεγάλο γεγονός. Πλησίαζε ο Αύγουστος, άρα και το ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΕΚΛΙΖΑΣ, που τότε βρισκόταν στην ακμή του. Οι δύο ομάδες αυτές θα σχημάτιζαν μία ομάδα και θα συμμετείχαν σε παιδικούς αγώνες ποδοσφαίρου στο Τουρνουά. Στα μάτια των παιδιών φαινόταν σαν κάτι μοναδικό. Απόρροια ήταν οι δύο ομάδες να παίζουν καθημερινά ποδόσφαιρο. Μάλιστα είχαν και το δικό τους γήπεδο. Ο χώρος, όπου σήμερα βρίσκεται το καινούριο γήπεδο μπάσκετ, αποτέλεσε το ιδανικό σημείο. Στην αρχή για τέρματα στήνονταν πέτρες για να κατασκευαστούν αργότερα μικρά τέρματα από σιδεράδες του χωριού. Μάλιστα, τότε, πολλά παιδιά αγόρασαν για πρώτη φορά ποδοσφαιρικά παπούτσια!
     Έτσι, πλησίαζαν οι μέρες για να ξεκινήσει το Τουρνουά. Και η αγωνία και ο ενθουσιασμός των επίδοξων ποδοσφαιριστών μεγάλωνε. Πρώτη φορά θα έπαιζαν με παιδιά από άλλο χωριό! Δεν ήταν και μικρό πράγμα στα μάτια τους. Αντίπαλός τους θα ήταν το Ζαΐμι.
      Ο ενθουσιασμός τους μεγάλωσε, όταν μερικές μέρες πριν από τον αγώνα, πήραν και τις φανέλες τους. Για τα «Παπάκια» ήταν κίτρινες και μπροστά με κόκκινο χρώμα τη λέξη Παπάκια και από κάτω ένα παπάκι. Τα «Βατραχάκια» είχαν γκρίζες μπλούζες και με πράσινο χρώμα τη λέξη Βατραχάκια και από κάτω ένα βατραχάκι. Και οι δύο φανέλες στη πλάτη έγραφαν Τουρνουά Σέκλιζας.
      Και εκείνο το πρωί του Αυγούστου ήταν όλοι εκεί στο γήπεδο( της Ζαϊμιόστρατας) με την αγωνία και τη λαχτάρα ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους για τη μοναδική εμπειρία που ζούσαν. Και η σέντρα βρήκε έντεκα Σεκλιζιωτάκια, μισά «Παπάκια» και  μισά «Βατραχάκια», έτοιμα να διεκδικήσουν το πρώτο τους κύπελλο. Στη διάρκεια του αγώνα έπαιξαν όλοι και νίκησαν (7-3, αν δεν απατά η μνήμη). Πανηγυρισμοί, φωτογραφίες και στο τέλος μια βουτιά με το κύπελλο του νικητή στο σιντριβάνι της πλατείας… Δόθηκε, έτσι, το βάπτισμα του πυρός στους μελλοντικούς ποδοσφαιριστές της Σέκλιζας.
      Και αν έχετε απορία για το αν τα Παπάκια η τα Βατραχάκια είχαν τις περισσότερες νίκες στους μεταξύ τους αγώνες, επιτρέψτε μου να πιστεύω πως μέσα από αυτές τις ομάδες κέρδισε μια ολόκληρη γενιά …

Παπάκια-Βατραχάκια μετά το παιχνίδι με το Ζαΐμι (φωτο Δ. Ντάης)



7 σχόλια:

attal7 είπε...

α..ρε σπίκερ τι μνήμες μου ξύπνησες..απο τις αλάνες της σέκλιζας ξεκίνησα να γίνω ποδοσφαιριστής,αλλά με φάγανε τα κυκλώματα της αθήνας..

Υ.Γ. Επειδή η δικιά μου η μνήμη δεν με απατά, τις περισσότερες νίκες τις είχαν τα βατραχάκια (67-28). Δεν χρειάζεται να θυμάσαι.. αν κοιτάξεις το ρόστερ στη φωτογραφία καταλαβαίνεις ποιοι ήταν οι νικητές...παπακια πουθενάδες!

speaker είπε...

αν και παπάκι...είμαι αναγκασμένος να σε ευχαριστήσω για την πληροφορία...

giorgosk_13 είπε...

5 φορες ολες κι ολες μας κερδισατε ρε μπακακες και αυτες γιατι κλαιγοσουνα στον θειο σου τον Ντελη ρουφιανε!(κυριε attal7 πρωτη φορα βλεπω βατραχο με μαλλι playmobil!)

attal7 είπε...

Ρε χηνάρια...χαλάσαμε τα δόντια μας από τα κρουασάν που κερδίζαμε από τα στοιχήματα. Όσο για το μαλλί μου κύριε giorgosk_13, τι να κάνουμε τότε της μόδας ήταν η χαίτη,το "καπελάκι" και η περμαναντ..αλλά δεν είναι αυτό που σας ενοχλεί κύριε giorgo..είναι το κόμπλεξ και η ηττοπάθεια που είχατε για τα βατραχάκια, γιατί από παπάκια σας κάνανε παπα(ρα)κια...συγνώμη κύριε speaker εάν ρίχνω το επίπεδο

giorgosk_13 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
giorgosk_13 είπε...

Ως εκει φτανει το επιπεδο σας νερομπακακες!λαμογια και φαφουτηδες ησασταν παντα και στηνατε φωτογραφιες(γι αυτο κρατας και το κυπελλο attal7) και παιχνιδια απο τοτε με τον Μπεο της εποχης(βλ. Ντελαν)!!
Καλα κανουν και σας τρωνε στα Γιαννενα!
Βγητε απο τα χαντακια μπακακακια κ ελατε σε ενα επανηληπτικο αγωνα το Πασχα να σας τσακισουμε..

attal7 είπε...

το μόνο που μπορείτε να τσακίσετε είναι κανά αρνί (βλέπε datsun κ.α)...εκτός αν εννοείτε στο pro γιατί το άλλο θέλει κόπο και δίαιτα..