Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Θανατηφόρος...Άγιος Βαλεντίνος

 Σημαντικό χαρακτηριστικό της δεκαετίας του ’20 στις ΗΠΑ είναι η ποτοαπαγόρευση που έχει επιβληθεί (1920-1933).  Ο νόμος αυτός δίνει τη δυνατότητα στο οργανωμένο έγκλημα να ανθίσει. Παράνομα αποστακτήρια και μπαρ, λαθρεμπόριο αλκοόλ, χρηματισμός αστυνομικών συνθέτουν το σκηνικό.

  Στο Σικάγο των ΗΠΑ ο ιταλός Αλ Καπόνε με τη συμμορία του κυριαρχεί στο νότιο τμήμα του Σικάγου και ο Μπαγκς Μοράν με τους ιρλανδογερμανούς του στο βόρειο. Και οι δύο προσπαθούν να κερδίσουν όσα περισσότερα εκατομμύρια δολάρια γίνεται από τη παράνομη διακίνηση αλκοόλ.
   Ο Αλ Καπόνε, ο οποίος βρισκόταν στην ακμή της δύναμής του, ήθελε να εκδικηθεί τον Μόραν, επειδή είχε σκοτώσει μερικούς δικούς του. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο συμμοριών ήταν σχέσεις μίσους. Το σχέδιο οργανώθηκε από τον Τζακ Μακ Γκαρν, πρωτοπαλίκαρο του Καπόνε. Προτάθηκε στον Μόραν ένα φορτίο λαθραίου ουίσκι.Το ραντεβού κλείστηκε σε μια αποθήκη του Σικάγου (2122 Ν. Clark Street) για τις 10:30 το πρωί της 14ης Φεβρουαρίου 1929.
   Πέντε άντρες του Καπόνε έφτασαν εκεί. Τρεις ήταν ντυμένοι αστυνομικοί και δύο παρίσταναν τους συλληφθέντες και είχαν αυτοκίνητα που έμοιαζαν με περιπολικά. Με τη πρόφαση της σύλληψης ανάγκασαν τους μαφιόζους που βρίσκονταν στην αποθήκη να γυρίσουν με την πλάτη στον τοίχο και άδειασαν πάνω τους 150 σφαίρες με τα αυτόματα «Τόμσον», τα χαρακτηριστικά όπλα των γκάνγκστερς. Αποφάσισαν να δράσουν γιατί νόμιζαν πως μέσα στην αποθήκη βρισκόταν και ο Μπαγκς Μόραν. Όμως, εκείνος είχε αργήσει να πάει στο ραντεβού και, μόλις είδε τους αστυνομικούς, εξαφανίστηκε γλιτώνοντας έτσι το θάνατο.
    Οι αστυνομικοί βρήκαν στην αποθήκη έξι νεκρούς και ένα βαριά τραυματισμένο. Όταν τον ρώτησαν ποιος τον πυροβόλησε, αυτός απάντησε «κανείς» και ξεψύχησε. Από τους επτά νεκρούς, πέντε ήταν μέλη της συμμορίας του Μοράν, ένας συνεργαζόμενος μικροκακοποιός κι ένας άσχετος με την ιστορία, ένας μηχανικός που είχε κληθεί για να επισκευάσει ένα αυτοκίνητο της συμμορίας και βρέθηκε κατά λάθος στο μοιραίο ραντεβού.
    Αν και ήταν προφανές ποιος είχε διαπράξει το μακελειό, η αστυνομία δε μπορούσε να προβεί σε συλλήψεις, αφού ο Αλ Καπόνε και ο Τζακ Μακ Γκραν είχαν ισχυρά άλλοθι. Η μέρα αυτή έμεινε γνωστή ως η Σφαγή της Εορτής του Αγίου Βαλεντίνου.
    Η αποθήκη ήταν τουριστικό αξιοθέατο μέχρι το 1967 που κατεδαφίστηκε. Ο αιματοβαμμένος, όμως, τοίχος της αποσυναρμολογήθηκε τούβλο - τούβλο και πουλήθηκε σε δημοπρασία στον καναδό επιχειρηματία Τζορτζ Πάτεϊ, ο οποίος τον ξανάχτισε μέσα στο μπαρ που διατηρούσε στο Βανκούβερ.
  

Πηγή: san simera.gr
           www.skai.gr

1 σχόλιο:

zylfis_christos είπε...

speaker eisai oraios oraio arthro.....