Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Γεννηθείς την 29η Φεβρουαρίου



  Η περιστροφή της γης γύρω από τον ήλιο διαρκεί 365 ημέρες, 5 ώρες, 48 λεπτά και περίπου 46 δευτερόλεπτα. Έτσι τις 5 ώρες, 48 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα κάθε τέσσερα χρόνια τις αθροίζουμε και έτσι δημιουργείται μια επιπλέον μέρα με αποτέλεσμα το έτος να αριθμεί 366 μέρες κάθε τέσσερα χρόνια.
   Όταν με πρωτοβουλία του Ι. Καίσαρα δημιουργήθηκε από τον Σωσιγένη το Ιουλιανό ημερολόγιο, ο Φεβρουάριος από τελευταίος μήνας του έτους έγινε δεύτερος και είχε 29 μέρες και στα δίσεκτα έτη 30 για να καλύπτεται αυτή η διαφορά. Το έτος είχε τότε υπολογιστεί ότι το έτος διαρκεί 365,25 μέρες. Αν δε γινόταν η προσθήκη αυτής της μέρας, μετά από αιώνες τον Ιούλιο θα είχαμε χειμώνα…
    Την εποχή που θεσπίστηκε το ημερολόγιο η επιπλέον ημέρα τοποθετούταν μετά την 24η Φεβρουαρίου που σύμφωνα με τους Ρωμαίους λεγόταν dies sextus ante Calendas Martias. Επειδή οι Ρωμαίοι θεωρούσαν ασέβεια προς τους χθόνιους θεούς και τους νεκρούς δεν αριθμούσαν αυτή την επιπλέον μέρα, αλλά υπολόγιζαν δύο φορές την 24η Φεβρουαρίου. Την αποκαλούσαν bis sextus, δηλαδή δις-έκτη. Γι’ αυτό και σήμερα το έτος που ο Φεβρουάριος έχει 29 μέρες το ονομάζουμε δίσεκτο.
      Το 4 π.Χ. ο αυτοκράτορας Οκταβιανός Αύγουστος αφαίρεσε μία μέρα από το Φεβρουάριο και την πρόσθεσε στο μήνα Αύγουστο που ήταν προς τιμή του με σκοπό να μην έχει λιγότερες από τον Ιούλιο που είχε ονομαστεί έτσι προς τιμή του Ιουλίου Καίσαρα. Από τότε ο Φεβρουάριος μετρούσε 28 μέρες και στα δίσεκτα έτη 29.
    Κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο δίσεκτα είναι τα έτη που διαιρούνται ακριβώς με το 4. Ο κανόνας αυτός διατηρείται και στο Γρηγοριανό (νέο) ημερολόγιο, μόνο που όσα έτη δείχνουν αιώνες είναι δίσεκτα όταν διαιρούνται ακριβώς με το 400.
     Στην Ελλάδα το Γρηγοριανό (Νέο) ημερολόγιο εφαρμόστηκε στις 16 Φεβρουαρίου 1923,όπου προστέθηκαν 13 μέρες (τόσες ήταν οι μέρες καθυστέρησης του Ιουλιανού ημερολογίου), και η οποία αυτομάτως ονομάστηκε 1 Μαρτίου 1923. Έτσι, κανείς Έλληνας δεν έχει γεννηθεί το διάστημα 16 έως 28 Φεβρουαρίου 1923.


Πηγή : Επτά Ημέρες, Καθημερινή, 2001
             Σαν Σήμερα.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: