Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Του Κιλελέρ το αίμα...

8 Μαρτίου 1907
Ο Μαρίνος Αντύπας δολοφονείται από όργανο των τσιφλικάδων στον Πυργετό Λάρισας.

16 Σεπτεμβρίου 1909
Συλλαλητήριο στην Καρδίτσα με ομιλητή τον Δ. Μπούσδρα (πρόεδρος του Αγροτικού Συνδέσμου Καρδίτσας). Θα κλείσει την ομιλία του ρωτώντας τους αγρότες «Θέλετε ιδίαν γην ή δε θέλετε;» για απαντήσουν εκείνοι "Θέλουμε, θέλουμε. Ζήτω η ιδιοκτησία, ζήτω η ελυθερία!». ( Οι αγρότες της Καρδίτσας έχουν έρθει ήδη σε επαφή με τον Στρατιωτικό Σύνδεσμο και τον αρχηγό του, Ν. Ζορμπά, που τους ενθαρρύνει σε τέτοιες ενέργειες)


29 Νοεμβρίου 1909
Πρώτη σύσκεψη εκπροσώπων και φορέων του αγώνα στις Καμινάδες στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής.

4 Ιανουαρίου 1910
Αγρότες της Καρδίτσας, 1910
Συγκέντρωση στο Γυμναστήριο Καρδίτσας.

20 Ιανουαρίου 
Το πιο μεγάλο ως τότε συλλαλητήριο στην Καρδίτσα.

 7 Φεβρουαρίου 1910
 Συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις της Θεσσαλίας. Δημιουργείται Πανθεσσαλική Επιτροπή Αγώνα με πρόεδρο τον Δημ. Μπούσδρα.

27 Φεβρουαρίου 1910
Διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Θεσσαλίας.
Διοργανώνεται το μεγαλύτερο αγροτικό συλλαλητήριο στην Καρδίτσα στην περιοχή των στρατώνων (8.000-12.000 άτομα). Αιτήμα η απαλλοτροίωση των τσιφλικιών και η διανομή γης στους κολλίγους. Οργανώθηκε από τον Δ. Μπούσδρα. Ενεργό συμμετοχή είχαν ο βουλευτής Καρδίτσας Απ. Αλεξανδρής, ο γιατρός Βασ. Γρίβας, ο δικηγόρος Κ. Σταμούλης, ο δικηγόρος Δ. Κουκουλέτσος και ο Γεώργιος Καραϊσκάκης (εγγονός του Γ. Καραϊσκάκη) βουλευτής Καρδίτσας.
Στη σιδηροδρομική γραμμή το πλήθος προσπαθεί να σταματήσει το τρένο από τον Βόλο. Σημειώνονται τα πρώτα βίαια επεισόδια. Πέφτει νεκρός από χωροφύλακα ο Χρήστος Σάλτας από το χωριό Ανώγειο.

6 Μαρτίου 1910
Πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στη Λαρίσα με αφορμή το αγροτικό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή - κυβέρνηση Στ. Δραγούμη.
Στο σιδηροδρομικό σταθμό του Κιλελέρ μερικές εκατοντάδες χωρικοί προσπαθούν να επιβιβαστούν στο τρένο χωρίς εισιτήριο. Ο διευθυντής των Θεσσαλικών Σιδηροδρόμων που επιβαίνει στο τρένο, τους το απαγορεύει. Οι αγρότες πετούν πέτρες στο τρένο.
Το τρένο απομακρύνεται, αλλά 800 μέτρα πιο κάτω επαναλαμβάνονται οι ίδιες σκηνές. Οι άντρες μιας στρατιωτικής δύναμης που βρίσκεται στο τρένο δέχεται εντολή και πυροβολεί στον αέρα για εκφοβισμό. Οι αγρότες απαντούν πετώντας πέτρες και ξύλα. Πυροβολισμοί ξανά. Σκοτώνονται δύο ή κατ' άλλους τέσσερις αγρότες και τραυματίζονται πολλοί.
Ανάλογες σκηνές στο χωριό Τσουλάρ (Μελία) με 2 νεκρούς και 15 τραυματίες.
Τα νέα διαδίδονται στη Λάρισα- εν τω μεταξύ έχει απαγορευεί η είσοδος στην πόλη άλλων αγροτών- και επεκτείνοται εκεί οι συμπλοκές. Το ιππικό επεμβαίνει. Νεκροί 2 αγρότες.
Στις 3 το μεσημέρι το συλλαλητήριο γίνεται στη πλατεία Θέμιδος με ειρηνικό τρόπο και χώρις μαύρες σημαίες κατα απαίτηση των αρχών. Ο φοιτητής Γεώργιος Σχοινάς διαβάζει το ψήφισμα της συγκέντρωσης, το οποίο και αποστέλλεται στη Βουλή και την Κυβέρνηση.
Οι νεκροί των γεγονότων είναι 12, ίσως και περισσότεροι.

Τέλη Μαρτίου 1910
Μυστική-παράνομη συνέλευση αγροτών στο χωριό Πρόδρομος Καρδίτσας αποφασίζει να τίμησει τα θύματα του Κιλελέρ την Μεγάλη Πέμπτη (15 Απριλίου)

15 Απριλίου 1910
Πραγματοποίειται η εκδήλωση. Ο ομιλητής θα πει
«Το Κιλελέρ και η Καρδίτσα θα μείνουν ιστορικοί σταθμοί για τον τόπο μας. Κάτι σαν τη Βηθλεέμ της Ιουδαίας. Η αγροτιά με τα βασανισμένα κορμιά των δουλευτάδων της, των άκακων και ειρηνικών φτωχών παιδιών της έστησε τον απροσμέτρητο τύμβο, πανύψυλο μαυσωλείο της ελευθερίας των σκλάβων χωρικών...».

19 Ιουνίου 1910
Συλληφθέντες της Καρδίτσας οδηγούνται για δίκη
Ξεκινά δίκη στη Χαλκίδα για τα συλλαλητήρια της Καρδίτσας. Κατηγορούνται ως πρωταίτιοι 37 άτομα.  Αντίστοιχη δίκη ξεκινά και για τις συμπλοκές του Κιλελέρ, Τσουλάρ και Λάρισας στην Λαμία. Κατηγορούνται 25 άτομα ως πρωταίτιοι. 
«Ο Θεσσαλός διατελεί εις αρχέγονον κατάστασιν. Παρασύρεται ευκόλως. Θορυβώδες συλλαλητήριον Θεσσαλών σημαίνει απόλυσιν πέντε χιλιάδων άρκτων, είπε ο «πολιτισμένος» εισαγγελέας της Χαλκίδας.»

8 Αυγούστου  1910
Διεξάγονται βουλευτικές εκλογές και το κόμμα των Αγροτικών Θεσσσαλίας εκλέγει 46 βουλευτές.
 

7 Μαρτίου 1911
Το αρχικό μνημείο στο Κιλελέρ
Πρώτη επέτειος και το τι γίνεται στον «ερημικό σταθμό του Κιλελέρ είναι αδύνατον να περιγραφεί. Από πολλών ετών ωνειροπωλείτο η αφύπνισις του Θεσσαλού αγρότου και η αποτίναξις της βαρβάρου δουλοπαροικίας.[...]Υπερδισχίλιοι αγρόται συν γυναιξί και τέκνοις καθηγίασαν την έναρξιν της χειραφετήσεως του Θεσσαλού αγρότου. Δεν ήταν ένα τυπικό μνημόσυνο «υπέρ αναπαύσεως των ψυχών» όσων δολοφονήθηκαν. Ελαβε χαρακτήρα πολιτικής διαμαρτυρίας κατά της πολιτείας», που ανέχεται τον 20ό αιώνα δούλους!»













              

Δεν υπάρχουν σχόλια: