Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Εκλογές 1885 - Βουλευτές Καρδίτσας


  
Οι εκλογές διεξήχθησαν στις 7 Απριλίου 1885. Αιτία προκήρυξης των εκλογών ήταν το επεισόδιο «Νίκολσον» που έριξε την κυβέρνηση Τρικούπη.
   Χαρακτηρίστηκαν από τον οξύτατο αντιτρικουπισμό με συνθήματα όπως «Κάτω ο Πετρέλαιος» και «κάτω οι φόροι και η ακρίβεια». Τα δε μικτρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης ενώθηκαν γύρω από το δηλιγιαννικό. Είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται δικομματισμός, καθώς τα δύο αυτά κόμματα θα συνεχίσουν να μάχονται για την εξουσία και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα εναλλάσσονται στην πρωθυπουργία.
    Σύμφωνα με την εφημερίδα Δελτίον της Εστίας, αριθμ. φύλλου 433, 14 Απριλίου 1885 σε άρθρο της σχολιάζει ότι «μετ’ αξιεπαίνου ελευθερίας και τάξεως ενεργήθησαν αι εκλογαί εν Αθήναις και ταις επαρχίαις εν γένει». Επίσης, παρατηρεί ότι πάνω από 130 είναι οι βουλευτές που εκλέγονται για πρώτη φορά, ενώ πάνω από 115 είναι οι βουλευτές που απέτυχαν να επανεκλεγούν.
    Η συντριπτική ήττα του Τρικούπη στις εκλογές αυτές δεν οφείλεται στην υπόθεση «Νίκολσον», αλλά η σκληρή φορολογία που είχε επιβάλλει η κυβέρνηση του και η δυσχερής οικονομική κατάσταση της Ελλάδος (κλείσιμο εμπορικών επιχειρήσεων, εργοστασίων και κατασχέσεις από την Εθνική Τράπεζα, υποτίμηση δραχμής, αύξηση καταναλωτικών αγαθών, μείωση εξαγωγικού εμπορίου κ.α.).
    Πρωθυπουργός θα εκλεγεί ο Θ. Δηλιγιάννης και η Βουλή θα έχει θητεία έως τις 30 Απριλίου 1886.


Αποτελέσματα Εκλογών
Νεωτεριστικόν Κόμμα (Χ. Τρικούπης)             55 έδρες
Εθνικόν Κόμμα (Θ. Δηλιγιάννης)                       185 έδρες
Δημοκρατικοί                                                              5  έδρες


Με βάση τα δημοσιευμένα ονόματα εκλεγέντων βουλευτών από την εκλογική περιφέρεια Καρδίτσας (στην οποία ανήκε και η Σέκλιζα) εκλέχθηκαν ως βουλευτές οι παρακάτω υποψήφιοι
       Α. Τερτίπης, Αθ. Καζαμπάκας, Γ. Φραγκίδης, Τιμ. Αδαμόπουλος, Ι. Παλάσκας,   Α. Φαλάγκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: