Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

"Εγένετο δε εν ταις ημέραις εκείναις…" ;;;


   Ο Γεώργιος Φλωράκης – αδερφός του πατέρα του Χαρίλαου Φλωράκη, Ιωάννη – συντάσσει ένα γενεαλογικό σημείωμα της οικογένειας Φλωράκη στις 25-6-1955. Εκεί μεταξύ των άλλων αναφέρει : […] « Τα τέκνα του ( ενν. του Γεώργιου Δημ. Φλωράκη ) ήταν οι ημέτεροι γονείς, ήτοι : ο Δημητράκης ( πατέρας του Ιωάννη Φλωράκη, δηλαδή παππούς του Χαρίλαου ), ο Ντούλας και ο Νικολάκης. […]Και οι τρεις έλαβον μέρος ως εθελονταί ( κατά την προσάρτησιν της Θεσσαλίας ) εις την μάχην κατά των Τούρκων το έτος 1870 όπου εκινδύνευσαν  να κυκλωθούν εις το πάρα την Καρδίτσα χωρίον Σέκλιζα.», ( Χρ. Θεοχαράτος, Χ. Φλωράκης και Λαϊκό Κίνημα, τόμος Α,’ Τα επικά Χρόνια, σελ. 47, Αθήνα 2001 )
              
   Στην εφημερίδα Το Άστυ, αριθμός φύλλου 36, έτος 1ο , 25 Μαΐου 1886, σελίδα 3 σε άρθρο για τον αγωνιστή Κωνσταντίνο Λακκιώτη διαβάζουμε : « Κατά δε την θεσσαλικήν επανάστασιν  του 1870 και πάλιν ηγούμενος 40 στρατιωτών επολέμησεν εν Θεσσαλία εις διαφόρους παρευρεθείς μάχας και πανταχού επιδείξας σπάνιαν γενναιότητα. »

   Συνεπικουρούμενοι και από το γεγονός πως κατά την τριετία πριν το 1870  συνέβησαν σημαντικές τοπικές μάχες σε μικρή ακτίνα από τη Σέκλιζα, υποθέτουμε, λοιπόν, με επιφυλακτικότητα ότι  στη Σέκλιζα το 1870 σημειώθηκε μία ακόμη μάχη ή έστω αψιμαχία την οποία η τοπική ιστορία δε συγκράτησε πιθανώς λόγω του ότι δεν ήταν σημαντική ή ίσως δεν ήταν και επιτυχής για τους Έλληνες. Απομένει να την εξακριβώσουμε διασταυρώνοντας τα παραπάνω στοιχεία…

Δεν υπάρχουν σχόλια: