Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013


Διαβάσαμε σε ρεπορτάζ της Αλίκης Φωτιάδου στον www.taxydromos.gr στις 20-06-2012 με τίτλο "Επιζώντες μιας μαύρης εποχής"


«Μαρτυρίες και θύμισες των Εβραίων επιζώντων του Ολοκαυτώματος μεταφέρει η έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας. Στιγμές σκληρές και δύσκολες, άνθρωποι που κρύβονταν για να σωθούν, άνθρωποι που εξευτελίστηκαν και οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, ιστορίες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν σενάριο ταινίας…

Η έρευνα με τίτλο «Από το Μεσοπόλεμο στην Ανασυγκρότηση (130-1960): η εμπειρία των Εβραίων της Ελλάδος στις οπτικοακουστικές μαρτυρίες» πραγματοποιήθηκε το 2011 και χρηματοδοτήθηκε από το ίδρυμα Λάτση στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος «επιστημονικές μελέτες» και είναι μία από τις 19 μελέτες που εγκρίθηκαν σε σύνολο 978 προτάσεων που υποβλήθηκαν.

Η μελέτη περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατασκευή ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων που συγκεντρώνει σε ενιαίο σώμα 1.018 οπτικές ή ακουστικές μαρτυρίες 850 Εβραίων της Ελλάδας και 30 συνολικά αφορούν στη Μαγνησία, επιζώντων του Ολοκαυτώματος.

Μαρτυρίες Εβραίων της Μαγνησίας
Τριάντα συνολικά Εβραίοι έχουν καταγραφεί ότι γεννήθηκαν στην Μαγνησία. Μερικοί από αυτούς μοιράζονται μαζί μας τα δύσκολα χρόνια που πέρασαν στη διάρκεια του πολέμου.

[…]

Ιρμα Σαμουηλίδου
Γεννήθηκε το 1916. Η Ίρμα από το φθινόπωρο του 1943 μέχρι την άνοιξη του 1944, κρύφτηκε στο Μάρκο Θεσσαλίας, φιλοξενούμενη από τον πρόεδρο του χωριού. Επειδή όμως διαδόθηκε πως θα γίνονταν συλλήψεις από ΕΑΣΑΔ, κρύφτηκε σε σπίτια στη Σέκλιζα, στην Καστανιά και στο Μπελοκομίτη, με τη βοήθεια του ΕΑΜ.»


Ποιος τη φιλοξένησε, πού, πότε, κάτω από ποιες συνθήκες, πώς μας είδε, ποια η ιστορία της;
Μια πτυχή του παρελθόντος μας που η συλλογικότητα έσβησε από τη μνήμη της… ή μια ιστορία που δεν έγινε γνωστή στη Σέκλιζα…



Δεν υπάρχουν σχόλια: