Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Του Κιλελέρ το αίμα...

8 Μαρτίου 1907
Ο Μαρίνος Αντύπας δολοφονείται από όργανο των τσιφλικάδων στον Πυργετό Λάρισας.

16 Σεπτεμβρίου 1909
Συλλαλητήριο στην Καρδίτσα με ομιλητή τον Δ. Μπούσδρα (πρόεδρος του Αγροτικού Συνδέσμου Καρδίτσας). Θα κλείσει την ομιλία του ρωτώντας τους αγρότες «Θέλετε ιδίαν γην ή δε θέλετε;» για απαντήσουν εκείνοι "Θέλουμε, θέλουμε. Ζήτω η ιδιοκτησία, ζήτω η ελυθερία!». ( Οι αγρότες της Καρδίτσας έχουν έρθει ήδη σε επαφή με τον Στρατιωτικό Σύνδεσμο και τον αρχηγό του, Ν. Ζορμπά, που τους ενθαρρύνει σε τέτοιες ενέργειες)

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Επαναληπτικές εκλογές Καρδίτσας 1952 (Της πόκας τα καμώματα)

   Διαβάζοντας την ιστορία της δεκαετίας του '50 έπεσα πάνω στις εκλογές του 1952, τις οποίες κέρδισε συντριπτικά ο Παπάγος και έγινε για πρώτη φορά Πρωθυπουργός. Ο Ελληνικός Συναγερμός του Παπάγου κέρδισε τις 240 από τις 300 έδρες του Κοινοβουλίου.
   Στην εκλογική όμως περιφέρεια της Καρδίτσας θα προκηρυχθούν επαναληπτικες εκλογές για τις 29 Μαρτίου 1952, επειδή στις αρχές Μαρτίου ακυρώθηκε από το εκλογοδικείο η εκλογή του βουλευτή Θανόπουλου (Ελ. Συναγερμός). Ψάχνοντας, λοιπόν, να βρω την αιτία της επαναληπτικής εκλογής και την τύχη της έπεσα πάνω στο παρακάτω άρθρο, το οποίο και μου έλυσε την απορία.
   Γράφτηκε για τις εκλογές του 1996  και δημοσιεύτηκε στην καθημερινή εφημερίδα "Πρωινός Τύπος της Καρδίτσας στις 25 Σεπτεμβρίου 1996 με τίτλο "Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΜΙΑΣ ΕΔΡΑΣ - πώς μια βουλευτική έδρα χάθηκε στα χαρτιά καιπώς κερδίθηκε από τη Δεξιά χρησιμοποιώντας ψηφοδέλτια της Αριστεράς!" Συντάκτης του άρθρου ο Γιώργος Γούσιας 
                        Για να δούμε, λοιπόν, της πόκας τα καμώματα...

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Ειμαρμένη*

1 Μαρτίου 1959...Οι Έλληνες παίζουν για πρώτη φορά ΠΡΟ-ΠΟ...και αυτό επηρεάζει πολύπλευρα τη ζωή του-από τη φύση του τυχιοδιώκτη- Έλληνα...