Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

θραύσματα σκέψεων ΙΙ


Θανατηφόρος...Άγιος Βαλεντίνος

 Σημαντικό χαρακτηριστικό της δεκαετίας του ’20 στις ΗΠΑ είναι η ποτοαπαγόρευση που έχει επιβληθεί (1920-1933).  Ο νόμος αυτός δίνει τη δυνατότητα στο οργανωμένο έγκλημα να ανθίσει. Παράνομα αποστακτήρια και μπαρ, λαθρεμπόριο αλκοόλ, χρηματισμός αστυνομικών συνθέτουν το σκηνικό.

θραύσματα σκέψεων Ι

 Τα παρακάτω άρθρα είναι δημοσιευμένα σήμερα στο newpost.gr

" Συσκότισε παρά ξεδιάλυνε την κατάσταση σχετικά με το νομικό καθεστώς που θα διέπει τις εμπράγματες υποχρεώσεις της χώρας μας έναντι των δανειστών ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος μάλιστα δύο φορές στο φλέγον θέμα του Αγγλικού Δικαίου.    

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Οι Μοιραίοι...Σκλάβοι Πολιορκημένοι...δεν ακούνε τη Φωνή της Καμπάνας...

           Οι Μοιραίοι

Mες την υπόγεια την ταβέρνα,
μες σε καπνούς και σε βρισές
(απάνω στρίγγλιζε η λατέρνα)
όλ' η παρέα πίναμ' εψές·
εψές, σαν όλα τα βραδάκια,
να πάνε κάτου τα φαρμάκια.

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Μέσα από τα μάτια των ξένων...μια πτυχή της Σέκλιζας των αρχών του '30

« […] Καθώς οδεύουμε με ξεναγεί ο Μπαρμπα-Κώστας. Έχει όρεξη για κουβέντα σήμερα. Μου λέγει τα ονόματα απ’ τα χωριά και διάφορες ιστορίες για το καθένα.
    Σε κάποια στιγμή, με ύφος τούτη τη φορά, μου δείχνει στ’ αριστερά ένα χωριό και προφέρει εκφραστικά αλλά σιγανά. Λες και δεν επιθυμούσε να τον ακούσει άλλος. Ποιος όμως; Ερημιά γύρω μας. Μόνο γαυγίσματα από σκυλιά και γκαρίσματα από γαιδάρους.

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Η Σέκλιζα στην απογραφή του 1907


  Η απογραφή του 1907 διεξήχθη στις 27 Οκτωβρίου του ίδιου έτους και αποτελεί την πρώτη απογραφή από την ένωση της Θεσσαλίας με την Ελλάδα (1881), η οποία περιλαμβάνει πληθώρα επεξεργασμένων στοιχείων (πληθυσμός, αύξηση του πληθυσμού, μετανάστευση, φύλο, ηλικία, ιθαγένεια, αστική κατάσταση, παιδεία, γλώσσα, θρησκεία, επάγγελμα) -τα οποία θα τα

" ...πώς θα γενούνε τα σκοτάδια λάμψη;..."

     Χάσαμε τη συλλογικότητα μας; Ναι. Γιατί όμως; Πρωτογενής αιτία αυτού του φαινομένου είναι η έλλειψη κοινωνικής συνείδησης. Αν στο πολιτικό μας βίο βιώνουμε μια κατ’ επίφαση δημοκρατία, στην κοινωνική και προσωπική μας ζωή καταδυναστευόμαστε από την τυραννία του «εγώ». Ατομισμός και στείρος ανταγωνισμός, υλισμός και θεοποίηση του χρήματος, εγωισμός και υστεροβουλία, ιδιοτέλεια και συμφεροντολογία, αποχή από τα κοινά και αδιαφορία, στείρα κριτική και έλλειψη αυτογνωσίας, εκμετάλλευση και επικράτηση του δόγματος «ο θάνατός σου η ζωή μου».